İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Narkotik ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, İstanbul’da, yurt dışında basılan sahte 50 ve 100 dolarlık banknotların piyasaya sürüldüğü ve bu nedenle Kapalıçarşı’daki bazı döviz bürolarının dolar alımını durdurduğu yönündeki iddialar üzerine harekete geçti. Başsavcılık, sahte para basımı ve dağıtımı konularının araştırılması amacıyla resen soruşturma başlattı.
Gelişme büyük ses getirirken piyasaya sürülen sahte dolarlar nedeniyle alım-satım durunca, fırsatçılar meydana çıktı. Komisyonu % 10-30 artırdılar, 34.53 lira olan dolar kurunu 25 liraya kadar düşürdüler. Güncel 34.53 TL olan 1 dolar kurunu bazı kuyumcu ve döviz büroları 30 TL’den hesaplıyor. Hatta fırsatçılıkta sınır tanımayıp kuru 25 TL’ye kadar düşüren bile var.
Bu durumun fırsata çevrilmesine tepki gösteren vatandaş, “Doları iki yıl önce aldım. Satmak istediğimde sahte dolar sorununu öne sürüp düşük fiyat teklif ediyorlar. Oysa sahte dolar işi iki aydır varmış. Ancak fırsatçılık yaparak kazanç sağlamaya çalışıyorlar” diyor.
Bir döviz bürosu çalışanı ise dolar kurunun 6 kuruşluk farkla alınıp satıldığını belirterek, “Mesela şu anda biz 34.53’ten alıyor, 34.59’dan satıyoruz. Ancak 50 doları alıp satarak risk almıyoruz” dedi.
50 dolarlık banknotları Kapalıçarşı’da alanların olduğunu anlatan döviz bürosu çalışanı, buradaki fırsatçılığı şöyle özetledi; “Kapalıçarşı’da para sayma makinelerinden daha iyi gözü olanlar var. Dolara bakar bakmaz sahtesiyle gerçeğini ayırt ederler. Bu banknotların sahte olduğunu para sayma makineleri değil onlar anladı. Gerçek 50 doları olan ve satmak isteyenler Kapalıçarşı’ya gidiyor. “
“Eğer acil ihtiyacı varsa ve satmak zorundaysa fırsatçıların eline düşüyor. Çünkü şu anda yüzde 10 ila 30 arasında daha düşük fiyattan alıyorlar. 50 dolarlık banknotlar 30 TL’den satılıyor. 25 TL’den dahi alan var.”
Yurt dışında basıldığı öğrenilen sahte dövizleri para sayma makinelerinin ayırt edemediğini belirten döviz büroları ve kuyumcular, bu makinelere güncelleme bekliyor.
Sahte banknotlarla ilgili Türkiye Bankalar Birliği, “Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla, kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır” açıklamasını yaptı. Merkez Bankası ise adli mercilerle koordineli olduklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Teknolojik altyapıda sahteciliğe karşı tedbir alınmasına yönelik gerekli yönlendirmeler yapılmıştır.”
Sabah gazetesinde yer alan habere göre para sayma makinesi satan bir firmanın servis çalışanı da, “Son bir aydır telefonlarımız susmuyor. Güncelleme için çalışıyoruz. Gerçeğine çok yakın bir sahte dolar üretilmiş. Bu sorunu tam anlamıyla çözmeden güncellemeleri yükleyemeyiz. Çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.
Haber bültenimize kayıt olun
Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!
Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı
okuyun.
İlgili Haberler
İstanbul’da metrelerce uzayan şahane cuma kuyruğu, meydana kadar taştı
Türk-İş Başkanı Atalay’dan asgari ücret çıkışı: Ortada dolaşan rakamları kabul etmek mümkün değil
SPK Başkanı Gönül: Aralık ayında yeni halka arzlar bekliyoruz
Japon otomotiv devi mali sıkıntılar nedeniyle 12 ay içinde iflas edebileceklerini duyurdu
Merkez Bankası 20 Kasım’da sahte dolarlar için rapor hazırlamış
Ünlü ton balığı markası yabancılara satılıyor
2015 öncesi Genel Sağlık Sigortası prim borçları tamamen siliniyor
e-Nabız sistemiyle ilgili Katar’a satış iddialarını reddeden bakan yardımcısı “Satılsa gurur duyarız” dedi
Piyasaları alt üst eden sahte dolar skandalı akıllara Saddam’ın yaptığını getirdi
Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 2.1 büyüdü