Türkiye’de milyonlarca aracın zorunlu muayene için uğrak noktası olan araç muayene istasyonları için yeni ihale düzenlenecek. Hazine Ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB), Resmi Gazete’de yayımlanan konuya ilişkin duyurusuna göre,
1’inci Bölge ve 2’nci Bölge araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesi hizmetleri, ilgili kanun çerçevesinde, işin gereğine uygun sair hukuki tasarruflar yöntemi kapsamında imtiyaz hakkı verilmesi suretiyle 20 yıl süreyle özelleştirilecek.
Bölge başına ihale şartname bedeli 750 bin lira, geçici teminat bedeli ise 15 milyon dolar olarak belirlendi. İhaleler için son teklifi verme tarihi 10 Ocak 2025 olarak duyuruldu.
İhale, birden fazla teklif sahibinden kapalı zarfta teklif almak ve görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulüyle gerçekleştirilecek ve pazarlık görüşmelerine devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla yapılacak açık artırma suretiyle sonuçlandırılacak.
İhaleye teklif verecek isteklilerin en az 5 yıl süreyle araç muayene sektöründe işletici veya alt işletici olarak faaliyet göstermiş olması ve 5 yıllık bir periyot içinde en az toplam 1 milyon aracın muayene işlemini gerçekleştirdiğini tevsik eden belgeyi idareye sunması gerekiyor.
Yeni yılla birlikte araç muayene ücretlerine gelen zam, sürücüleri isyan ettirdi. Artan maliyetler ve ekonomik koşullar nedeniyle zor durumda olan sürücüler, bu duruma sosyal medya üzerinden tepki gösteriyor.
Tüvtürk 2025 yılı araç muayene fiyat listesini açıkladı. Buna göre 2024 yılında geçerli olan tüm taşıtların muayene ücretlerine yeniden değerleme oranında (%43, 93) artış yapıldı. Bu durum, araç sahipleri arasında büyük bir huzursuzluğa neden oldu.
İnternet sitesinde yer alan yeni fiyat listesi şöyle:
– Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork Muayene Ücreti: Bin 821 TL’den 2 bin 620 TL’ye çıktı.
– Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker Muayene Ücreti: 3 bin 543,60 TL olarak belirlendi.
Tüvtürk’ün yeni fiyat listesinde bir uyarı da dikkati çekti. “Araç Muayene Ücreti Ödeme” kısmında yer alan açıklamada “Tüm istasyonlarımızda kredi kartı, banka kartı ve nakit olarak ödeme yapılabilmektedir. Kredi kartı veya banka kartıyla yapılan işlemlerde, hizmet sağlayıcı firmanın yasal mevzuata göre belirlediği hizmet bedeli ödeme tutarına eklenmektedir” kısmında hizmet bedeli ayrı bir tartışma konusu oldu. Zaten yüksek ücretler ödemek zorunda olduklarını belirten araç sahipleri hizmet bedelinin olmaması gerektiğinin altını çizdi.
Haber bültenimize kayıt olun
Gelişmelerden anında haberdar olmak için haber bültenimize kaydolun ve en güncel haberleri kaçırmayın!
Verilerinizin korunmasını önemsiyoruz.
Gizlilik Politikamızı
okuyun.
İlgili Haberler
Bakan Bayraktar: Yıllık 2 milyar dolar, nereyi kazsak petrol çıkıyor
ABD’yi esir alan yangınların çıkış nedenine ilişkin ilk tahmin: Şiddetli rüzgar ve kuraklık
Türk savaş gemilerini görünce harekete geçtiler
Vatandaşa neler yedirmişler neler! Bakanlık 31 markayı daha ifşa etti
Prof. Dr. Serap Durusoy: Yoksulluk daha belirgin hal alacak
Türkiye’ye de araç satan dev otomotiv firmaları derin krize girdi
Yakında onlar da zamlanabilir – Haberler
Destici, Bakan Şimşek’i kira zam oranı üzerinden eleştirdi: Tamam da sen belirlemişsin
Araç muayene istasyonları için son gün yarın
Hazine Bakanlığı’ndan iddialara yalanlama! Aile Destek Programı’nı Bakan Şimşek sonlandırmadı